Categories
- social media (3)
Recent Posts
-
Cauți cel mai bun specialist în social media? Nu o să-l găsești aici, cel puțin nu sub forma unei liste. Însă ce pot să-ți ofer este câteva tips&tricks utile despre cum arată cel mai bun specialist în social media pentru afacerea ta.
Totul pleacă de la nevoile pe care le ai. Ai nevoie de cineva care să te ajute cu o strategie integrată sau ai deja o strategie pusă la punct și vrei doar implementarea? Pe ce platforme vrei să comunici? Ai nevoie de conținut pentru social media sau mai degrabă de PR sau e-mail marketing? Deși un specialist bun îți poate oferi o gamă de servicii mai largă decât postări pe instagram, cel mai bun specialist în social media va fi întotdeauna nișat. Asta înseamnă că un om de social media probabil nu te poate ajuta și cu fotografii, editare video, concepte de evenimente și vânzări b2b.
Îți recomand să-ți clarifici nevoile, dar și felul în care este poziționat brandul tău și cu ce fel de oameni îți place să lucrezi.
Pentru că e o diferență mare între un brand care are un stil de comunicare axat pe ironie (vezi Netflix România) și un brand care comunică foarte des inițiative sociale și de voluntariat. Cel mai bun specialist în social media îți va spune întotdeauna ce nu poate să livreze. Secretul e că el/ea nu se teme de competiție, ba chiar o să-ți recomande pe cineva mai potrivit nevoilor tale.
De exemplu, scopul meu, de exemplu, nu e să lucrez cu toate afacerile din România, ci să lucrez cu cei care pot deveni clienții mei ideali. Și, crede-mă, sunt mulți oameni care gândesc la fel ca mine.
Nu e obligatoriu ca specialistul pe care îl alegi să mai fi lucrat pe nișa respectivă. Însă e important să înțeleagă diferența dintre un brand axat pe reduceri și un brand premium, magazin online care vinde produse vs platforma care vinde cursuri etc.
În primele mele luni de freelancing eram dispusă să lucrez cu orice client venea la mine, ba chiar să-i abordez și eu pe unii dintre ei. Ce faceam concret era sa las comentarii atunci cand un client intreba „stie cineva un specialist în social media?”. Acum mi-am dat seama că cel mai important e să mă potrivesc în viziune și în valori cu oamenii cu care lucrez. Cel mai bun specialist în social media e în primul rând omul care înțelege specificul afacerii tale și este, la rândul lui, un potențial client. Atunci când alegi pe cineva care să-și reprezinte brandul în social media, deși nu pare, îi oferi o responsabilitate mare. De felul în care el comunică depinde reputația brandului tău.
Cât costă un specialist în social media? Depinde unde mergi. Mai ieftin înseamnă, de cele mai multe ori, la început de drum. Dar mai înseamnă și lipsit de experiență. Dacă ești dispus să plătești mai puțin o perioadă de timp și să lucrezi cu cineva în formare, e important să o faci în cunoștință de cauză. Dar specialiștii buni costă întotdeauna. Pentru că, în spatele costurilor, stau ani întregi de formare, investiții în cursuri și materiale. Iar asta se aplică în fiecare domeniu.
În primul rând, e important să înțelegi unde să-l cauți. Eu îți recomand să mergi mai ales spre oameni care au prezență pe social media. Te interesează un specialist bun în Linkedin? Caută-l pe Linkedin. Vrei pe cineva care face strategii creative de instagram? Vezi cum comunică el/ea pe instagram.
Altă modalitate de a căuta un specialist este să întrebi prieteni/cunoscuți. De obicei, nimeni nu recomandă oameni de ale căror servicii nu au fost mulțumiți.
Dar dacă nu ai pe cine să întrebi și nu știi cum să-i cauți pe social media, poți încerca în grupurile de facebook dedicate freelancerilor și/sau oamenilor care activează în mediul online. Dacă faci asta, cere întotdeauna referințe sau un portofoliu. Dacă ești tentat să accepți cea mai mică ofertă, recitește puțin mai sus.
Foarte important e să spui întotdeauna cât mai clar de ce ai nevoie și ce așteptări ai. Pe lângă potrivirea antreprenor-specialist e importantă și disponibilitatea imediată și modul de lucru. Eu, de exemplu, prefer să lucrez cât mai organizat posibil, dar asta înseamnă, pe alocuri, o pierdere a spontaneității. E importantă și disponibilitatea. Mulți specialiști buni sunt de obicei mai căutați în anumite perioade din an. Ești sau nu dispus să aștepți? Vrei pe cineva care să dedici mai mult timp (de tipul conținutului creat în timp real de la evenimente) sau mai puțin (100% remote)?
Deși poate părea că lucrurile astea se discută mai târziu, adevărul e că tu setezi așteptările în prima conversație. În plus, scutești mult timp atunci când spui exact ce nevoi, buget și așteptări ai.
P.S: Dacă vrei să lucrezi cu mine, aruncă un ochi și pe viziunea mea | manifest despre cum fac eu lucrurile.