Categories
- social media (3)
Recent Posts
-
Petrecem ore întregi pe social media lună de lună. Consumăm conținut în mod activ și urmărim prieteni, branduri și creatori de conținut. De aceea ni se pare că știm deja ce avem de făcut atunci când ajungem la etapa de a-l crea. Însă a consuma conținut (calitatativ sau nu) nu e egal cu a crea conținut valoros. Văd frecvent aceste 5 greseli pe social media. Parcurge lista cu atenție și gândește-te pe câte dintre ele le-ai făcut și tu fără să vrei. Apoi folosește sfaturile ca să poți remedia pe viitor.
Dacă ar fi să menționez doar una, nu 5 greseli pe social media, atunci aș vorbi doar despre asta: nu știi clar cine ești. Iar dacă tu nu știi asta nu te poate ajuta niciun specialist în social media sau în branding. Nu ai cum să creezi conținut dacă nu înțelegi de ce ești pe social media (în general) sau pe un anumit canal și ce te diferențiază de alți creatori de conținut și/sau branduri. E în mod clar o călătorie, însă dacă ar fi să-ți dau un sfat, aș zice doar atât: nu te concentra ca acel de ce să sune perfect și să încapă în doar trei-cinci cuvinte. Sunt convinsă că atunci când ți-ai deschis afacerea ai avut un motiv în minte. Acum gândește-te cum poate fi el transpus pe social media.
Fără o strategie de conținut chiar și cele mai bune idei se pierd în marea de informații de pe social media. Ce vrei să obții publicând conținut? Despre ce subiecte vrei să vorbești și în ce mod? Care sunt pilonii tăi de conținut sau măcar subiectele pe care ai expertiză? Cum îți vei măsura succesul?
E simplu să creezi un text bun sau să faci o fotografie reușită. Cea mai mare provocare însă este constanța și păstrarea calității conținutului tău.
Dacă simți că îți lipsește partea teoretică sau ai nevoie de îndrumare în realizarea unei strategii, te poți înscrie la cursul meu Cum crezi o strategie de social media adaptată business-ului tău.
… și te superi de fiecare dată când nu apare. Dacă adaugi și un strop de perfecționism, probabil că publici conținut o dată la câteva săptămâni după o ceartă serioasă cu tine dacă să apeși sau nu butonul „publish”. Scriu lunar sute de texte (de la postări pe social media la articole pe bloguri sau texte pentru landing page). Dar știi ce NU fac? Nu-mi aștept inspirația.
Dacă vrei să comunici constant și calitativ e nevoie să te pui la birou și să scrii. Chiar dacă ți se pare că nu sună așa bine pe hârtie (sau în word) cum suna în capul tău. Creativitatea e un mușchi care se antrenează.
Oamenii se conectează cu alți oameni, nu cu sigle și logo-uri. De aceea poate n-ar fi rău să-ți învingi teama de a apărea pe stories și a spune „bună” din când în când. Vrei să vinzi pe social media? Nu te concentra doar pe produsul/serviciul tău, ci pe ceea ce te face unic.
La polul opus de antreprenorul căruia îi este frică să se afișeze este antreprenorul care confundă contul de business cu unul personal. E minunat să share-uiești din când în când detalii din viața ta, dar dacă îți dorești să share-uiești tot ceea ce faci, check-in după check-in și poze cu familia, mai bine ți-ai face un cont personal.
Comunitățile se formează în primul și primul rând pe interes. Asta înseamnă că, dacă tu ai un business în care faci ilustrație digitală, vei strânge acolo o comunitate de oameni interesați de ilustrația digitală. Nu atât de mult de tricouri, tote bags sau ce mai ai tu la vânzare. Și cu atât mai puțin de random stories pe care le publici pentru că ai auzit că trebuie să publici mult sau constant. Constanța în postări nu înseamnă să publici zilnic sau din oră în oră, ci să publici de fiecare dată când ai ceva interesant de împărtășit.